En profilhåndbok er retningslinjer for hvordan en identitet skal brukes i gitte sammenhenger. En profilhåndbok kan være stor eller liten, alt ettersom hvor mye som er laget. Mest vanlig er å beskrive bruken av logo, farger, fonter, mønster, layout og fotografier. Her viser jeg noen eksempler.
En profilhåndbok går også under navn som identitetshåndbok, brand book, designhåndbok,designguide, manual, retningslinjer osv. Kjært barn har mange navn, men hensikten er å fortelle og vise hvordan en logo og dets tilhørende designelementer skal brukes for å fremstå enhetlig.
En profilhåndbok utvikles som oftest over tid. Det er nærmeste umulig å forutsi alle bruksområder til en logo et dets elementer (identitet). Derfor er det lurt å inngå avtale med designeren minst et halvt år etter lansering av en identitet, for å ha muligheten til å analysere, diskutere, revidere og utvikle profilen til det ypperste. På denne måten ivaretar designeren profilens funksjon og estetiske uttrykk, mens de ansatte påvirker retningen, slik at de får det de har behov for. Både designeren og de ansatte ønsker å tilpasse profilen til sine behov, slik at den er lett å bruke – og forståelig.
Over tid er hensikten med en profil at de ansatte i et firma skal bruke profilen selv i all markedsføring. Alternativet er å bruke fast(e) designere til dette i evig tid. Det du ikke ønsker, er at folk gjør som de vil og at profilenl forsvinner – og ingen bruker den.
Les også artikkelen min om «En logo er ikke bare en logo»
Eksempler på profilhåndbøker:
Har har jeg funnet noen lenker til profilhåndbøker: