Det er veldig lett, men et tema som mange unngår. En logo er beskyttet av åndsverksloven, på lik linje som en melodi. Du kjøper rettighetene til å bruke logoen så mye du vil, men eier den ikke. Strengt tatt kan du ikke gjøre hva du vil med den, selv om mange aksepterer at du gjør det.
Det er lettere å ta et eksempel fra musikkbransjen, for der er det kjent. Vi tenker oss at Justin Bieber fremfører en låt og blir kjent for den. Justin forbindes med melodien og gir den ut på album og kanskje singel, men det er ikke sikkert han selv har skrevet teksten og laget melodien. Kanskje er det Jahn Teigen som er den egentlige opphavsmannen. Det er Jahn som i dette tilfellet eier låta, men Justin har retten til å fremføre den og bruke den. Så mye han vil. Slik fungerer det i designverden også. Det er designeren som eier logoen, men firmaet som har kjøpt rettighetene til å bruke den. Fritt eller ikke fritt. Detaljer rundt bruksretten bør beskrives nærmere i en kontrakt.
Det som er nærmest utenkelig i musikkverden, forekommer ofte i designverden. Et eksempel: Justin ville aldri begynt å endre låta selv, uten godkjenning fra Jahn. For mange er det utenkelig å bytte om på verset eller refrenget, endre tempoet eller legge til et helt nytt riff midt i låta. Da ville Jahn reagert og kanskje saksøkt Justin for rettighetsbrudd. Justin hadde ikke sluppet unna, fordi det er Jahn sitt verk; hans idé som er skrevet med hele sitt hjerte og brukt mye tid på. Låter er ofte skrevet med et spesielt budskap som han ønsker å formidle. Slikt kødder ingen med.
I designverden derimot er det annerledes, selv om det ikke burde være det. Mange designere opplever åndsverket sitt bli køddet med og misbrukt – vridd og vrengt. Designere er stort sett veldig snille folk og er – etter min mening – alt for tålmodige. Noen skriver ikke kontrakter og saksøker heller ikke kunder for å fikle på åndsverket. Det er veldig heldig for mange kunder, men én ting er sikkert; de gråter seg i seng.
Dessverre opplever jeg mange profesjonelle aktører i bransjen som skyver problemet vekk, som om det ikke er så farlig. Det er veldig ødeleggende for mange designere, spesielt nyutdannede, men åndsverksloven er tydelig og gjelder likt for design som for musikk, bøker, film, muntlige foredrag, scene, fotografier, skulptur, arkitektur, kunst, dataprogrammer o.l.
En logo; et symbol, en font og farge er laget for å passe til gitte omgivelser. En blå logo skal kanskje ikke brukes på en rød bakgrunn, men fordi mange kun kjøper en logo – og ikke kjøper en profilhåndbok som beskriver hvordan logoen skal brukes – er det fritt frem. Tror man.
Er du et firma som har kjøpt en logo, vil jeg gi deg noen tips:
- Skriv en kontrakt som spesifiserer bruksrettighetene dine og som gir deg lov å bruke logoen
- Spør alltid designeren om godkjenning, råd og vink når du bruker den
- Hvis du kun har kjøpt en logo, sett av penger til en profilhåndbok senere
Les artikkelen «Hva er en profilhåndbok?»
Til ettertanke
I musikkbransjen er det Jahn som sitter igjen med mest penger etter at låta har blitt spilt på radio verden over, selv om Justin får sin del av potten. I designverden betaler man ofte en engangssum for retten til å bruke et åndsverk om og om igjen – i flere år.
Sånn skal det kanskje være i designbransjen, men det er verdt å gi det en tanke.